مشهد گردی - مکان های دیدنی و جذاب مشهد

آرامگاه خیام نیشابوری

دوشنبه, ۱۱ مرداد ۱۴۰۰، ۰۴:۵۹ ب.ظ

در قدیم نیشابور یکی از مهمترین شهرهای ایران و سرزمین بسیاری از بزرگان علم هنر و فرهنگ بوده است و امروزه میزبان گردشگرانی است که برای بازدید از آثار آن دوره به آنجا می روند. حکیم عمر خیام از دانشمندان و شاعران برجسته قرن پنجم هجری است. وی دارای مقام علمی بالایی در بین دانشمندان بوده است. با این حال، رباعیات خیام نقش برجسته ای در شهرت وی داشته است. عمر خیام (1048-1131) شاعر، ستاره شناس و ریاضیدان ایرانی متولد نیشاپور ، استان خراسان ایران بود. نیشاپور، مرکز اصلی زرتشتیان در قرون وسطی، کلان شهری پیشرو در خراسان بود. این می تواند در قرن یازدهم به اوج شکوفایی خود در دوران سلسله سلجوقی برسد.

خیام

وی در خانواده ای از چادرسازان به دنیا آمد که در فارسی به معنای خیام است. بنابراین نام او تحت این مفهوم است. خیام ریاضیدان بزرگی بود. او به دلیل کار خود در زمینه طبقه بندی و حل معادلات مکعبی و درک بدیهیات موازی قابل توجه است. او به عنوان یک ستاره شناس، تقویم جلالی (یک تقویم خورشیدی با چرخه تناوبی بسیار دقیق 33 ساله) را طراحی کرد. وی همچنین یکی از مشهورترین شاعران پارسی بود که بیشتر عمر خود را در دوران جنگ صلیبی اول با حکام قراخانی و سلجوقی گذراند.

این سنت وجود دارد که "ربیعت" یا "رباعیات" را به خیام نسبت می دهند. آثار قابل توجه او، یعنی روبیات ، با ترجمه ادوارد فیتز جرالد به طور گسترده برای جهان انگلیسی شناخته شد. در 1073 ، وی در سن بیست و شش سالگی مشاور سلطان ملک شاه شد. در سال 1076 ، وی به اصفهان دعوت شد و سالهای پربار خود را در آنجا گذراند. در آنجا می تواند از کتابخانه ها و مراکز آموزشی استفاده کند. او این فرصت را داشت که کار ریاضیدانان یونانی اقلیدس و آپولونیوس را در اصفهان مطالعه کند.

خیام

پس از مرگ ملک شاه، حاکم اصفهان وی به زیارت مکه رفت. سپس به مرو دعوت شد تا به عنوان منجم کار کند. پس از بازگشت به نیشاپور ، او زندگی منزوی را گذرانده است. وی در 4 دسامبر 1131 درگذشت و در باغ خیام به خاک سپرده شد. او دوست داشت در مکانی استراحت کند که گلها در بهار گلبرگهای خود را روی خاکش می ریختند. اولین گزارش درباره آخرین محل استراحت عمر توسط یکی از شاگردانش ، نظامی عروزی، در ملاقات با آرامگاه وی در سال 1135 ارائه شده است. قبر وی در قرون بعدی بخشی از مسجد و حرم امامزاده محمد ماهروک (برادر امام رضا) شد. این مسجد دارای گنبد فیروزه ای بود که در قرن هفدهم ساخته شد. در زمان بازسازی مقبره وی ، این مسجد از مسجد جدا شد. هوشنگ سیحون ، یکی از معماران مشهور ایران ، مقبره خود را طراحی کرد. یک بنای سنگ مرمر سفید بر روی آن نصب شد. در سال 1963 تکمیل شد.

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۰/۰۵/۱۱
امیر صدر

مشهد

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی